sobota 14. listopadu 2015

...sprovodit ze světa


Zdroj fotografie: http://tisk.cirkev.cz/z-domova/ct-mrtvolu-sprovodte-ze-sveta/

Nový dokument ČT o P. Toufarovi.
17. listopadu 2015 v 21.05 hodin na ČT 2.

Dokument zachycuje pátrání a exhumaci ostatků číhošťského faráře Josefa Toufara, 
terého umučila státní bezpečnost v 50. letech minulého století. 

"Dokument Mrtvolu sprovoďte ze světa přináší téměř detektivní příběh zachycující hledání ostatků číhošťského faráře Josefa Toufara a jejich následnou exhumaci.  Josefa Toufara umučila státní bezpečnost v padesátých letech minulého století. Tělo nepohodlného, ovšem lidmi milovaného a uznávaného kněze, se komunisté chtěli zbavit, aby nebyla možná identifikace místa, kde je pohřbený. Dokument nabízí exkluzivní materiál z okamžiků exhumace, následného genetického a antropologického výzkumu ostatků a jejich pohřbení v Číhošti na Českomoravské vysočině".
  tisková mluvčí České televize TS Brno Hana Orošová

 „Měl jsem možnost být přítomen některým klíčovým okamžikům odkrývání pravdy o osudu umučeného faráře Josefa Toufara a musím říct, že se jednalo o chvíle emocionálně nesmírně silné a důležité. Doufám, že se nám je takto podaří zprostředkovat i televizním divákům.“
 kreativní producent ČT Patrick Diviš.

„Hlavní osu snímku tvoří poslední hodiny života číhošťského faráře a příběh jeho mrtvého, zmučeného těla uloženého pod cizím jménem v šachtě číslo 16 hromadného hrobu na hřbitově v Praze-Ďáblicích. Příběh se sice stal před pětašedesáti lety, ale naléhavě promlouvá do naší současnosti a velice plasticky svědčí o totalitních politických praktikách.“ 
Miloš Doležal

V dokumentu hovoří pamětníci, přímí iniciátoři a účastníci exhumace i Toufarova rodina. Silně promlouvá i syrovost míst, ďáblického hřbitova, bývalého státního sanatoria v Praze v Legerově ulici či patologického ústavu na Albertově.  „Zpětně viděno vnímám jako malý zázrak už to, že k objevení a vyzvednutí ostatků Josefa Toufara vůbec došlo,“ zamýšlí se dokumentarista Roman Vávra a vysvětluje: „Vše se opíralo o svědectví několika osob, které už většinou nežijí a o ofocenou dvoustranu pohřební knihy uloženou v archivech StB, kterou po 21. srpnu 1968 nechala nejspíš sama StB zlikvidovat“. Ve filmu jsou použity i dosud neznámé fotografie a filmové záběry.

 „Přestože se komunistický aparát a jeho aktéři  snažili Toufarovo umlácené tělo zlikvidovat ze světa a číhošťského faráře i po smrti zneužít a pomluvit, nepodařilo se jim to.
 Z minulosti se prostě nelze vyvázat a i po mnoha desítkách let lze částečně napravit některé křivdy, v tomto případě vrátit zavražděnému a potupenému člověku důstojnost,“ Miloš Doležal.  

Ostatky Josefa Toufara se podařilo vyzvednout a identifikovat na podzim 2014. Téměř přesně 25 let po svatořečení blahoslavené Anežky České, která byla farářovou oblíbenou světicí. 
„Případ faráře Toufara je šokující ve své brutální syrovosti v kombinaci s těžko vysvětlitelnými jevy, které nás přesahují,“ uzavírá režisér snímku Vávra.
 (Z Tiskové zprávy ČT TS Brno; reprofoto: ČT)

Více o P. Toufarovi tady.
Oficiální stránky joseftoufar.cz 

3 komentáře:

  1. Děkuji za typ, určitě se budu zítra večer dívat.
    A Martinko, neboj se. Právě tady u Tebe jsem se seznámila s příběhem pana faráře Toufara, právě přes něj jsem našla (svým způsobem) cestu k víře. Ano, taky se bojím, taky si dělám starosti. Ale zase bych chtěla věřit, že ten Bůh, kterého jsem celkem před nedávnem "objevila", nenechá padnout Evropu, západní civilizaci, nebo chceš-li křesťanský svět. Taky se za to modlím. Kéž by bylo líp :)
    Přeji hezký předsváteční den, Tobě i Skřítečkům ♥

    OdpovědětVymazat
  2. Zní to dobře, moc děkuji za tip, ráda se na to podívám :) Jinak s tou Paříží je to hrůza, taky na to nemůžu přestat myslet :(
    One blondie life

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj Martino, právě skončil dokument, na který jsi upozornila. Ta atmosféra vyzvednutí ostatků, bylo to neskutečné. Moc hezký pořad.
    Červencové slavnosti v Číhošti jsem se zúčastnila, mrzelo by mě, kdybych tento dokument neviděla. Tedy děkuji za tip! Nemáme televizi (pouze internet), tedy ani o program v TV se nazajímám. Nicméně vše co se týká P. Josefa Toufara mě neskutečně fascinuje.... Dokonce vánoční dárky pro rodinu a přátelé jsou: Jako bychom zemřít měli (3x), pro ty kdo stále nemají (nechápu) a Vrátíme se do otcovské náruče. Tři kázání P. Josefa Toufara (11x) :)
    Herký večer přeje Martina

    OdpovědětVymazat