sobota 28. listopadu 2015

...perníčky s medem a kakaem



Recept od mojí babičky.


50 dkg hl. mouky
3 dkg kakaa
12 dkg moučkového cukru
1/2 lžičky hřebíčku, skořice, nového koření, badyánu
6 - 8 lžic mléka
15 dkg medu
1 dkg jedlé sody
16 dkg tuku
2 vejce

V mléce rozpustíme med, tuk a vše zpracujeme s ostatními přísadami v těsto.
Těsto musí být vláčné, lesklé.
Hned vyvalujeme (ne moc tence).
Vykrájíme tvary (na plechu dáváme dál od sebe - nabudou).
Pečeme. Hned po upečení potíráme rozšlehaným vejcem.

(z 50 dkg jsou 4 plechy)

Poleva:
moučkový cukr - prosejeme
Solamyl (trochu)
mléko, citronová šťáva, trochu bílku (1 lžíce) - utřeme.
Poleva musí být hustá. Z měchačky "padá".

17 komentářů:

  1. No máš je prostě krásně tmavé, přitom ingredience mám stejné....zvláštní...a hlavně..umíš zdobit!! Čím? Jaký pytlíček?Zdobička?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A mas navic mléko...ale tim že by to bylo?

      Vymazat
    2. A není větší množství kakaa?
      Musí to být to pravé Holandské:).

      Vymazat
    3. Jo a zdobíme takovým tím speciálním pytlíčkem s koncovkou na zdobení.

      Vymazat
  2. vyskúšam, aj ja sa chystám piecť :)

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj Matinko, perníčky jsou přímo výstavní, nám mizí závrtnou rychlostí, tak budu mít možnost vyzkoušet váš recept, děkuji a krásný advent, Markéta

    OdpovědětVymazat
  4. Diky. Zadne odpocivani testa ? To se mi libi. A jeste mozna hloupy dotaz. Holandske kakao je kazde, ktere se tak jmenuje nebo je na to nejaky figl? Diky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mirunko, prosím Tě, my máme pravé Holandské. Ale je to asi jedno:).
      Hlavně, aby bylo kvalitní. Prý je dobré i od Alnatury v DM.

      Vymazat
  5. Vypadají krásně, taky se chystáme :).

    OdpovědětVymazat
  6. Opravdu nadhera!Uplne jako od profesionalni cukrarky. Radost se divat. Obdivuji tu tenkou linku a vykreslene detaily. Nevim, jak to dokazete, protoze tak tenounkou linku ja nevykreslim. Preji hezky a pohody cas advetni! Gabina

    OdpovědětVymazat
  7. Prosím, já mám také dotaz :-) Pod pojmem TUK se skrývá 100% tuk na pečení, nebo používáte třeba máslo, Heru atd.? Už jsme se na ně s dcerou chystaly, ale u toho tuku jsem to stopla. My do teď používaly do perníčků máslo a tuk jen do čokolády.
    Děkuji za vaši odpověď.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V tomto případě je tukem Héra:).
      I když tu jinde vůbec nepoužívam.
      Máslo je máslo...
      Ale tady Heru prosím:).

      Vymazat
    2. Tak už máme hotovo! Pekla jsem je poprvé v životě a jsou krásný a chutnají!
      PS: my Heru také nepoužíváme, ale máme jeden recept na štrůdl, a ten bez Hery prostě nefunguje :-)))
      Děkuji za sdílení receptu.

      Vymazat
  8. Malinko jsem to přehnala s kakaovým máslem, ale i tak se podařilo. Takže moc děkuji za recept a teším se na další co od tebe ochutnám.

    OdpovědětVymazat