Peče a zpívá si u toho...
Recept je pro broskovovou verzi z Laskomin od Maryny tady.
Pak jsem skoro na chlup stejný recept našla v Receptech z farmářského trhu od Hany Michopulu.
My jsme se Skřítkovou upekly tu hruškovou verzi.
A koláč vynikající! Škoda, že nebyl rovnou na veký plech:).
Těsto
200 g hladké mouky
100 g vychlazeného másla
1 lžíce moučkového cukru
ledová voda
Mouku promícháme s cukrem, přidáme na menší kousky nakrájené vychlazené máslo,
100 g vychlazeného másla
1 lžíce moučkového cukru
ledová voda
Mouku promícháme s cukrem, přidáme na menší kousky nakrájené vychlazené máslo,
1 až 2 lžíce ledové vody a velmi krátce (aby se máslo příliš
nerozpustilo) vypracujeme hutné těsto.
Z těsta vytvoříme kouli, zabalíme
ji do potravinářské folie a necháme 2 hodiny vychladit v ledničce.
Vychladlé těsto rozválíme a vložíme do koláčové formy o průměsru asi 24 cm.
Těsto
na dně formy propícháme vidličkou, položíme na něj pečicí papír a
nasypeme fazole,
aby se
těsto při pečení nevypouklo. (Já pekla bez zátěže a taky se povedl.)
Pečeme 15 minut v troubě předehřáté na
180°C s ventilátorem.
Náplň
asi 4 větší hrušky
1 zakysaná smetana
3 žloutky
200 g krupicového cukru
30 g hladké mouky
Hrušky nakrájíme na plátky silné 5 mm a urovnáme je v kruzích do podkladu koláče,
Náplň
asi 4 větší hrušky
1 zakysaná smetana
3 žloutky
200 g krupicového cukru
30 g hladké mouky
Hrušky nakrájíme na plátky silné 5 mm a urovnáme je v kruzích do podkladu koláče,
tak aby se částečně překrývaly.
V misce si utřeme
kysanou smetanu se žloutky, cukrem a moukou, až vznikne hladký řídký
krém. Krémem opatrně polijeme broskve. Koláč pečeme 30 minut v troubě
předehřáté na 200°C.
Drobenka
Drobenka
60 g másla
75 g hladké mouky
60 g krupicového cukru
1 lžička skořice
Během pečení si připravíme drobenku.
V misce zpracujeme dohromady rozpuštěné máslo s moukou,
cukrem a skořicí, až se tvoří drobky.
Po 30 minutách pečení koláče na něj nasypeme drobenku a pečeme ještě dalších 15 minut,
dokud se drobenka nezbarví dozlatova.
75 g hladké mouky
60 g krupicového cukru
1 lžička skořice
Během pečení si připravíme drobenku.
V misce zpracujeme dohromady rozpuštěné máslo s moukou,
cukrem a skořicí, až se tvoří drobky.
Po 30 minutách pečení koláče na něj nasypeme drobenku a pečeme ještě dalších 15 minut,
dokud se drobenka nezbarví dozlatova.
Martinko,
OdpovědětVymazatmalá skřítková je úžasná kuchařinka !
Šíma mi už také v kuchyni pomáhá, přisune si židli a ujídá mi syrová těsta, rozinky, prostě všechny suroviny ;-)
Krásné podzimní dny!
Jéé, ta je roztomilá...A koláč vypadá velmi lákavě.
OdpovědětVymazatKotě šikovný,a koláč už se peče,s hruškami,krásný víkend...dae
OdpovědětVymazatÚžasná malá hospodyňka :-)
OdpovědětVymazat