pátek 26. června 2015

...limetkový


Už tu dlouho nebylo žádné pečení:).
Tak jeden letní. Příjemně kyselý.
Ještě lepší s čerstvě ušlehanou šlehačkou.

Limetkový dortík
300 g rozdrobených celozrnných sušenek (Bebe)
60 g cukru (použila jsem třtinový, v receptu nebylo uvedeno jaký)
5 lžic másla (pokud se bude drobit moc, tak přidat máslo)
1 plechovka Salka
 lžíce vanilkového extraktu
 1 vajíčko
 250 ml limetkové šťávy (asi ze 6 ks)
 kůra z jedné limetky (bio, pozor, jen zelenou část, bílá je hořká)
 - já dala bio citronovou kůru a taky to šlo:)
limetky na ozdobení
 šlehačka (33 %) vyšlehaná s 3 lžícemi cukru

"Drobenkovou" směs másla se sušenkami a cukrem udusáme za pomocí nějaké sklenky s rovným dnem do kulaté koláčové formy (dno vyložíme pečícím papírem, boky vymazat). 
Deset minut pečeme na 200 stupňů dozlatova a necháme zchladnout. 
V míse smícháme za pomocí metličky Salko a vajíčko, přimícháme šťávu z limetek a kůru.

Směs zlehka vylijeme na korpus a necháme péct na 170 C,
na střední příčce trouby asi 15 až 20 minut (střed koláče by měl být lehce ztuhlý). 
Po vytažení z trouby a vychladnutí dáme do lednice na min. dvě hodiny, nejlépe přes noc. 
Podáváme s ušlehanou šlehačkou, ozdobené plátkem limetky.

3 komentáře:

  1. Vypadá moc lákavě, jako všechno Vaše pečení...Nedávno jsem podle Vás dělala cheesecake a byl výborný. Moc díky za Váš blog!

    OdpovědětVymazat
  2. Marti, vypadá krásně :-) určitě ho zkusím.

    OdpovědětVymazat
  3. Dortík vypadá velmi lákavě, hned bych si dala:)
    Co njedrříve vyzkouším . Krásný víkend,
    Petra

    OdpovědětVymazat