Kuchařka.
Od Evy Francové.
Být ženou, vládkyní krbu, vyžaduje víc, než jen vařit...
Jedna z mých nejoblíbenějších.
Inspiruju, čerpám...Hodně receptů už odzkoušeno.
Zdravé zeleninové polévky, jídla z brambor, z rýže,
luštěniny, obiloviny, rostlinné maso, zelenina, smetanová a sýrový jídla,
těstoviny, zeleninová jídla, saláty, pečivo, zdravé mlsání...
K tomu všemu návody na přepuštěné máslo, domácí jogurt,
sýr z mléka, sojovou majonézu, bezový sirup...
A mnoho dalšího.
Až se sama divím, jak moc je tahle kuchařka moje nej.
Protože v ní nenajdete ani jeden masový recept. A to já jsem hodně masová.
Ale je opravdu hodně dobrá!
Pro ukázku dva recepty.
Mrkvové rizoto jsme měli k obědu dnes.
Rizoto s mrkví
3 lžíce oleje
500 g mrkve
sůl
1 lžička kari
3 lžíce hrozinek
svazek jarní cibulky
4-5 porcí dušené rýže
50 g slunečnicových semínek
pažitka
V hluboké pánvi rozehřejeme tři lžíce oleje a 10 min. na něm opékáme mrkev pokrájenou na tenká kolečka. Osolíme, přidáme lžičku kari koření, tři lžíce hrozinek a svazek jarní cibulky pokrájené na kolečka a ještě pět minut opékáme. Připravíme obvyklým způsobem dušenou (nebo vařenou, jak je kdo zvyklý) jasmínovou rýži (asi 4-5 porcí) a nasucho opražíme slunečnicová semínka dozlatova.
Hotovou rýži spolu se semínky vmícháme do mrkve, na talíři sypeme pažitkou.
Jablkový koláč s tvarohem
350 g polohrubé mouky
180 g cukru
špetka soli
1 kypřící prášek do pečiva
1 vejce
250 ml podmáslí
3 lžíce másla
1 citron
400 g tvarohu
500 g bílého jogurtu
100 g hrozinek
4 velká jablka
1 balíček skořic. cukru
Smícháme dva hrnky polohr. mouky, půl hrnku cukru, špetku soli a kypřící prášek.
Přidáme jedno vejce, hrnek podmáslí, tři lžíce rozpuštěného másla, nastrouhanou kůru z jednoho citronu a umícháme hladké těsto. Rozmixujeme 400 g tvarohu z papíru (ne vaničkového) s 500 ml smetanového bílého jogurtu a cukrem podle chuti (asi 1/3 hrnku), vmícháme spařené hrozinky.
Na hrubém struhadle nastrouháme 4 velká jablka a smícháme je se šťávou z jednoho citronu a skořicovým cukrem.
Velkou dortovou formu (28 cm) vymažeme a vysypeme hrubou moukou, vlijeme do ní těsto, na těsto dáme tvaroh a na tvaroh jablka (nejprve z nich slijeme šťávu.
Pečeme hodinu při 170 stupních.
Kuchařku ze svatojánu koupíte třeba tu.
Ahoj Marti, má v ní i jiné recepty než ty, co jsou na blogu? Vařím podle blogu a obzvlášť teď při dietě kdy nesmíme nic od mléka je to opravdu k nezaplacení. Podle toho koláče bych řekla, že recepty v knize jsou více upravené pro "nevegany" :-). U nás jede nejvíc její ostrá rýže se sázeným vejcem, ta teda je! :-)
OdpovědětVymazatnejsem tázaná, ale přesto odpovím :) Jsou. Už jsem narazila minimálně na 8 receptů které v knížce jsou a na blogu ne. Alena
VymazatHmm docela jsi mne zlákala ke koupi ... a že těch kuchařek doma už mám :-D
OdpovědětVymazatVypadá zajímavě, asi po ní mrknu.
OdpovědětVymazatKnížka vážně skvělá. Jiná, jednoduchá a lehká ( jídelně, knižně střední bichlička). Dostala jsem jí k Vánocům. Chtěla jsem ji hlavně proto, abych podpořila Evu Francovou za to, jakou kulinářskou inspiraci mi dává skrze blog. Ovšem "poňuchňání" s knížkou je přeci jen o něčem jiném, než studený monitor PC :-)
OdpovědětVymazat