úterý 13. května 2014

...capkáme


Moje první botky.
A první botky malé Skřítkové.

Měkké kožené capáčky. Pro malé Skřítčí nožičky.
Nebudu tu vypisovat, proč nemáme pevné bačkůrky, jako většina dětí u nás.
Protože to už před časem krásně popsala Madame Coquette v článku O nožičkách a botičkách tady.

My jsme si s malou Skřítkovou oblíbily ty od Liliputů.
Jsou sice dražší, než například od Capiki, ale zase kvalitnější.
Máme i od Capiki, ale materiálem se nedají srovnávat.
Cenově jsou ovšem mnohem dostupnější.
Výrobců je samozřejmě víc. Třeba i na Fleru.

"98% dětí se narodí se zdravými nožičkami, ale 60% dospělých má již nějaké deformace chodidel. Tyto deformace se vyvíjí již v dětství a příčinou je nevhodná obuv. Skoro každý odborník souhlasí s tím, že nejzdravější je chůze na boso. To není nic překvapivého, naši prapředci chodili bosí velmi dlouho a v některých zemích chodí lidé bosí stále. Tomu jsou naše klouby, kosti a svaly přizpůsobené. Měkké kožené capáčky mají chůzi naboso nejblíž. 
Noha je chráněná, přitom není v pohybu nijak omezena - když dítě začíná chodit, zapojuje a procvičuje prsty na nohou a také všechny svalové skupiny v oblasti chodidla. To v botách s pevnou podrážkou není možné. Pokud není nožička v pohybu omezována, je podporován vývoj koordinačních schopností, posilují se svaly a šlachy. Navíc se měkká kůže capáčků výborně noze přizpůsobí, nechává jí dostatek prostoru pro růst, nijak ji nestlačuje a nedeformuje."
nosenideti.cz
 
Škoda jen, že výběr těchto botiček je v Čechách omezený. 
A to nemluvím o barefootových botičkách, které by měly navazovat na capáčky.

Nové sandálky pro malou Skřítkovou.

 A co vy - dopřáváte sobě a malým Skřítkům chůzi bosky:)?

Nečekala jsem takovou vlnu komentářů. Proto doplňuji pár informací:
Malá Skřítková pouze capká s přidržováním se okolo nábytku, okolo stěn.
Sama ještě nechodí. Většinu času prolezle po čtyřech.
Až bude sama chodit nebude to jen v capáčcích. 
Boty budeme samozřejmě pořizovat, jen více řeším, jaké to budou.
To ať si nemyslíte, že ji budu celé dětství trápit tak, že bude chodit pouze v capáčcích nebo bosa:).

Více informací a odborné články najdete tady:


27 komentářů:

  1. I u nás doma se chodí v kožených capácích, Inka ani jiné nechce. Johanka v nich taky vyrostla a teď už chodí jen v ponožkách - nazout jí něco na nohy je strašný boj. Ty vaše jsou moc krásné!

    OdpovědětVymazat
  2. My také frčíme v capáčkách, máme pěkné bílé značky Boumy. Na ven máme Stonz(ky) a nemůžeme si je vynachválit ;)
    Barefoot -- je naší cestou, jen je škoda, že v Čechách zatím ne moc vyšlapanou...

    OdpovědětVymazat
  3. U nás se chodí doma bosky, venku běháme v botkách :)

    OdpovědětVymazat
  4. Já jsem synovi také nikdy pevné bačkůrky nekupovala, žiji v Anglii, kde děti chodí doma většinou bosky, takže to pro nás byla přirozená volba :)

    OdpovědětVymazat
  5. u nas to bolo takto http://mareckinblog.blogspot.sk/2011/03/capacky.html
    a stojim si za tym ;)

    OdpovědětVymazat
  6. mě, jakožto nezkušené mladé prvorodičce všichni radili a prý mají být první boty pořádné a kožené, pevné :-D tak a naše malá princezna si to udělala po svojem, doma chodí bosa :-D

    OdpovědětVymazat
  7. Bosky by děti běhat měly, ale venku na trávě, kde nerovnosti terénu stimulují plosky nohou. Doma na rovné tvrdé podlaze by měly mít boty pevné s poddajnou podrážkou. Aspoň tak jsem si to kdysi přečetla v článku o problematice deformací dětských noh.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je právě to, co odborník, to jiný názor. Každý si pak musí rozhodnout sám.
      Přidala jsem pár odkazů na články od odborníků. Tak můžete juknout:).

      Vymazat
  8. Na doma taky capáčky a na ven střídá capáčky/botky z nohynaboso.cz/Befado, ty jsou taky měkké, ale stejně chce občas venku vyzout a chodit bosa:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak, já sama prochodím po zahradě bosky celé léto. I když párkrát už jsem to odnesla žihadlem:).

      Vymazat
  9. Souhlasím s Táňou, že děti by měly chodit bosky venku na nerovném povrchu, ale doma by měly mít nožičky v pevných bačkůrkách, či botičkách s poddajnou podrážkou.
    Hodně řeším dceřino obutí, chodíme k ortopedovi a na rehabilitaci a na základě názorů lékařů mám při pohledu na měkké kožené capáčky husí kůži. Pro nás by byly naprosto nevhodné, ale nechci ti brát přesvědčení, že děláš pro nožičky své malé to nejlepší. Martina

    OdpovědětVymazat
  10. Ty Capiki mě taky dost zklamaly, ačkoli na to Lolinčino postávání to zatím bohatě stačí. Po čase se jí začaly zouvat. Ale zatím nechodí ani náznakem, takže to není vyloženě problém. Až začne vážně capkat, koupíme nějaké lepší. Jen furt hledám jaké - u těch Liliputi se málokdy objeví menší velikost (Lola má docela malé nohy).

    OdpovědětVymazat
  11. Jak jinak než puntíkovaté :-) Naše Áčko střídá období, kdy si capáčky nasadit nechá, a období, kdy ani za nic. Často si na chvilku obouvá o čtyři čísla větší kroksy (zásadně obráceně, často na capáčky) a ještě častěji jakékoliv dostupné boty dospělých, včetně mých třiačtyřicítek ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak, protože mě Em předběhnul a vše podstatné napsal, jen dodám, že my jsme používali a používáme capáčky zn. Nolen (www.capacky.cz) a jsme moc spokojení - vydrží fakt hodně ;-).

      Vymazat
    2. Díky Vám oběma:)! Na "Nolenky" se juknu :).

      Vymazat
  12. My jsme měli botičky Little blue lamb - byly naprosto dokonalé... http://www.littlebluelamb.sk/ Pohodlné... a krásné. Markéta

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ty jo, ty vypadají fakt dobře! Vůbec jsem tuhle značku neznala, budu muset updatovat dostupné značky barefoot botiček, pár nových jsem za poslední dobu objevila.

      Vymazat
    2. Teda, ty vypadají fakt krásně! Moc děkuju za odkaz!! :)

      Vymazat
  13. Milá Martinko, jsem pravidelná čtenářka chodící si na Váš blog pro úsměv, pohlazení po duši i duchovní posilu...Nejsem rozhodně odborník na tuto tématiku, jsem spíš medicínsky vzdělaný laik, ale toto mě zaujalo. Jak v pozitivním, tak i negativním smyslu. Myslím si, že chození na boso je super- v trávě, v terénu...Tam mi přijdou ty capáčky skvělé, že nožku trochu chrání, ale zároveň dovolí terénu nožku stimulovat, zatínat různé svaly při chůzi po nerovném terénu, vyrovnávat, a tím vlastně posilovat. Souhlasím, že dítě se rodí se zdravou nožkou a není třeba ji formovat. Ale "moderní" člověk se většinou pohybuje po pevné tvrdé podložce- ať už doma, nebo venku na asfaltu či betonu. A tam považuji tyto botky/bosochození za nevhodné- nožka se zatěžuje jednostranně, došlapuje pořád na stejná místa, napíná stejné svaly, je to zátěž pro klenbu, která má za úkol chránit důležité nervy a svaly před útlakem o podložku. Proto myslím, že ortopedické boty pro děti nejsou vymyšleny jako něco, co má nohu formovat, ale právě má řešit to, že se pohybujeme až příliš často na nevhodném terénu. Když si vezmu balerínky s tentou podrážkou bez opory klenby či "zdravého" podpatku, tak mě za chvilku chodidla bolí a pálí- a to mám nohy v pořádku...A nedokážu si odpovědět na otázku, jestli to tak potom nemají i dětičky, které za den naběhají hodně...Zajímalo by mě teda, jak se na tento problém "tvrdé podložky" díváte, ev. články, že kterých jste čerpala a kde jste našla informace...Budu ráda z odpověď, když budete mít chuť se mnou diskutovat ;-) Martina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Marti, jak jsem psala - mnohem více informací je v článku u Madam Coquette. Nerada bych ji opakovala. Jukněte tam.
      Capáčky máme teď a naprosto nám vyhovují - protože:)
      - malá Skřítková většinu času leze, i proto by ji bačkůrky vadily
      - capká pouze kolem nábytku, za svým dřevěným kočárkem a trošičku kolem stěn
      - obouváme je i venku při objevování trávy, obcházení laviček na nerovném terénu atd.
      Až bude opravdu sama chodit, budeme řešit boty. Samozřejmě nebude chodit pořád v capáčkách. K tomu ani nejsou vhodné. Jen budu více řešit, jaké boty to budou.
      Snad je to tak srozumitelné :).

      Vymazat
  14. Martinko, promiň, že ti tady parazituju na článku, ale ty víš, že je to moje srdeční téma :) Objevila jsem tento článek, který krásně popisuje, proč není rozdíl v chůzi naboso v terénu či doma, je od fyzioterapeuta Pavla Bajnárka: http://blog.znamylekar.cz/boticky-u-deti-miminek-odkdy-a-zda-vubec/
    Mohl by se ti líbit, tak ti ho sem dávám.

    I Janka Tóthová někde psala, že lidské chodidlo je inteligentní a když tráví nějaký čas na rovném povrchu, umí se mu přizpůsobit. V sobotu jdu na její přednášku. Dnes jsem jí psala, jestli bych mohla z přednášky uveřejnit reportáž, tak uvidím, co mi odpoví a případně o víkendu napíšu článek s novými poznatky :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju Ti! Líbí se mi:). Přidám odkaz do článku, jestli Ti to nevadí. Ať je to přehlednější.
      A těším se na reportáž z přednášky.

      Vymazat
  15. Také se dovolím přidat k maminkám, jež mají osobní zkušenosti s capáčky u vlastních dětí (nyní jsou již odrostlejší) a musím moc pochválit blog a krásné tvoření :-).
    Trošinku se rozepíši, jestli majitelka blogu dovolí. Na rovinu se hlásím, že prodávám CAPIKI a AFELO capáčky. Než popíši vlastní zkušenost, chci se capikových zastat - jedná se zkrátka a dobře o kompromis mezi provedením a cenou. Liliputi jsou ze silnější a kvalitněji provedené kůže (včetně vícevrstvé podrážky), také jsme je měli a byli jsme moc spokojení, na druhou stranu ale dvojnásobně drahé. Nám prostě při dvou dětech na to naše lození, lítání a ježdění v kočárku capikové bohatě stačily. Pokud se vyzouvají, tak to je problém a určitě pak tedy stojí za zvážení jiná značka - třeba právě ty Afela jsou šité ze silnější kůže a jsou užší (včetně užšího lemu kolem kotníčku), takže by pak mohly na užší nožku sednout mnohem lépe. K tomu slouží možnost capáčky zkusit a kdykoliv vrátit nebo vyměnit, pokud nesednou. Na druhou stranu máme spousty maminek-zákaznic, které na capikové přešly z jiných značek právě z důvodu, že ty jim byly úzké a dřely nožičky. Jde o to, že každé dítě má nožičky jiné, je to vysoce individuální záležitost a nelze prostě z jednoho střihu uspokojit 100 % všechny. To jsme viděli jen v Praze na veletrhu, kde si u nás capáčky zkoušelo stovky maminek, co mimčo, to jiné nožky :-) Materiály jsme zkoušeli různé, některé se nám zdály odolnější, ale buď bychom pak museli prodávat mnohem dráže, nebo neprošly přísným testováním na normy pro děti do 3 let, na které je tu v akreditované laboratoři testujeme (tam se testuje i odolnost proti slinám, kdyby je děti žužlaly apod.). Takže jsme nakonec dali přednost tomuto kompromisu, kde je materiál možná méně odolný, ale zcela pro děti bezpečný a za nízkou cenu.
    Co se týče nošení capáčků obecně - pokud děti převážně nechodí (tím je myšleno že přejde místnost a ne že obchází stolek), pak zde není o čem debatovat - jak nám potvrdili i ortopedi, v tomto období lození prostě není v žádném případě vhodná tvrdá obuv, neboť nožky vyvrací do boku. Zkuste si nazout boty (=tvrdé papuče) a lozit po kolenou, podívejte se pak na nohy, co vám dělají, kam vám je boty tlačí... Stejně tak myslím není potřeba vyzdvihovat jejich použití v kočárcích, na cestování v autosedačkách apod., či užití venku na trávě a písku (akorát tam dostanou pořádně zabrat :-) ). Ta hlavní debata je a vždy bude kolem dětí již plně chodících.
    U svých dětí jsme se v tomto pozdějším věku řídili tak nějak selským rozumem - na venkovní užití měly kvalitní pevné kožené boty s tvarovanou stélkou, na vnitřní nošení pak capáčky, nebo prostě ponožky, do školky klasické české papučky (i když syn měl vždy se svým vysokým nártem docela velký problém se do nich s ponožkami narvat - zlaté capáčky v tomto). Nejsem extrémním zastáncem žádného proudu, nicméně nechápu absolutní odmítnutí capáčků, které se občas u někoho objeví (jedině toto a toto je ta jediná správná cesta, co nás učili...) - vždyť je jasné, že děti (pokud nejsou tedy vyloženě zrovna nemocné pár dní doma) nejsou v žádné obuvi celodenně. Když jsem to počítala, tak naše děti se každý den v průměru přezují tak 6-7 x cca do 4 různých papuček-capáčků-bot. Ale zpět k capáčkům samotným. Pro takto velké děti vidím z naší zkušenosti využití capáčků především do heren, baby-kaváren, jako náhradní přezůvky na návštěvu (můžete je mít neustále v kabelce, kde nezaberou místo), na delší jízdu v autě, na cvičení atd. Chodíme s dětmi rádi do takové mega hrací haly plné prolézaček, skluzavek, lanových atrakcí - a ostatní děti tam lítají jen v ponožkách, či punčocháčcích, protože tvrdé papučky se jim na lanoví vyzouvají, na skluzavce je brzdí... Capáčky jsou naopak pro toto divočení naprosto ideální, jsem ráda, že je naše děti mají, především kvůli podchlazení u dcerky.
    Myslím, že výběr capáčků je na trhu velký, různé značky i dezény, problém jsou spíše velké velikosti... Ať již se nakonec rozhodnete pro cokoliv, přeji všem krásné a pohodové capkání ! :-) Táňa

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Táňo, dovolím a vůbec se nezlobím za takové rozepsání. Naprosto souhlasím se vším :). Naopak moc děkuju za komentář od takového odborníka. Je pravda pravdoucí, že každé dítě má nožičku jinou a věřím tomu, že kdo má vyšší nárt můžou být Capiki tou správnou volbou a Liliputi naopak tlačit. A cena přeci jen hraje taky důležitou roli. To s papučemi je taky naprostá pravda! Každé dítě přece po prvních krůčcích u nábytků nezačne hned chodit, ale většinu času pořád leze po čtyřech. A v bačkůrkách by to šlo dost špatně. Stejně tak pro procházky v kočárku jsou úplně ideální. Proč by si malé dítě mělo mačkat nožičku v pevné botě, když sedí v kočárku. A děkuju i za tipy na "divočení" :) v capáčcích pro starší děti.
      Krásný máj přeji:) M.

      Vymazat
  16. I já stará liška musím mít měkký botky, jinak prskám a jsem nevrlá....tys kytičkama jsou krásný. Paní Skřítkový i malý přeji - ať Vám to dobře šlape děvčata:-)

    OdpovědětVymazat
  17. Jj,capacky,odzkouseno na dvou detech a nedam na ne dopustit! Za chvili budeme testovat potreti,ale v klucici verzi:) a ty vase ryze divci jsou krasne! Tak uspesne capani!

    OdpovědětVymazat
  18. Já mám pro syna také barefoot capáčky . Ještě úplně nechodí, tak mu nechci dávat pevné boty. Těch si ještě užije až až a co jsem si tak zjistila, tak pevné boty nejsou ani pro nechodící děti úplně vhodné :-) .

    OdpovědětVymazat