úterý 13. září 2016

...slaný hit letošního léta


O našem sladkém hitu jsem tu už psala.
Tentokrát slaný koláč rajčatový a cukeťák, čili kyš!

Cuketový
1 balíček listového těsta (já letos objevila i celozrné)
/Těsto se dá vytvořit i vlastní, ale kvůli úspoře sil teď musím volit kupované.
200 g hl. mouky, 100 g vychlazeného másla, špetka soli a trochu ledové vody
- vypracovat těsto a nechat odležet zakryté fólií v ledničce/
1 smetana na šlehání
1 feta sýr nebo balkánský sýr
4 vejce (možná by stačilo méně:)
1 cuketa (větší část nastrouhat nahrubo, menší část nakrájet na slabé plátky)
nasekané čerstvé bylinky - tymián, oregano, co kdo rád...
cibulka, může se přidat slanina

Pečícím papírem vyložíme kulatou formu. Vyválíme těsto a rozprostřeme do formy. 
Propícháme vidličkou po celé ploše, aby se při pečení nenafukovalo.
Na oleji osmahneme nakrájenou cibulku a slaninu. Přidáme nahrubo nastrouhanou cuketu a chvílku mícháme a restujeme. V misce si rozšleháme vajíčka, přidáme smetanu, nasekané bylinky
 a rozdrobíme na kousky sýr. Osolíme a opepříme.
Na těsto rozprostřeme cuketovou směs z pánve. Zalijeme smetanou s vejci.
Na vrch klademe pokrájenou cuketu.
Pečeme v troubě předem vyhřáté - na 170 stupňů, asi půl hodiny.

Rajčatový
1 balíček listového těsta
1 smetana na šlehání
4 vejce
1 feta nebo balkánský sýr
hodně rajčat:)
čerstvé bylinky - bazalka, oregano, tymián
česnek

Podobný postup jako u cukeťáka.
Na pánvi rozvoním na olivovém oleji česnek, přidám nasekané bylinky a rajčata pokrájená na kousky. Chvilku restuji, aby rajčátka zezlátla. Pak přendám směs do formy na listové těsto. Smetanu rozšlehám s vajíčkem a sýrem - přidám čerstvé nasekané bylinky, opepřím a osolím.
Na vrch kladu rajčata. Pečeme v troubě předem vyhřáté - na 170 stupňů, asi půl hodiny.

Výborný jsou oba. Za tepla i studena.

9 komentářů:

  1. Tak vlastní výrobu těsta nestíhám, ale ráda vyzkouším! Děkuju za recept. Dělám vlastně něco podobného, jen s tuňákem a brokolicí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ty quiche jsou asi všechny na jedno brdo:-). Já taky obměňuju, podle toho, co je doma.

      Vymazat
  2. Já to celozrnné těsto objevila také letos na jaře a musím souhlasit že je výborné! Třeba v kombinaci se špenátem a sýrem...

    OdpovědětVymazat
  3. Celozrnné, fíha!
    Áno, lístkové na slano podobne s obmenami, my tiež:-)
    Akurát tento rok sme prešli na zapekanie rovno bez cesta:-):
    batáty, mrkva, cukina, tekvice, celer, paradajky, cibuľa atď...plátky syru, údené tofu, mozzarella, semiačka, len zakápnem dobrým olejom, byliny...pa:-)

    OdpovědětVymazat
  4. Jednoduší verze náplně: na 1 kelímek zakysané smetany 2 syrová vajíčka. Sůl a koření dle chuti. Zelenina (rajčata, cukety, pórek..). Na kulatou koláčovou formu je potřeba 1,5 kelímku smetany. Na hluboký obdélnikový plech standardní velikosti 2 kelímky.

    OdpovědětVymazat
  5. óóó. to je taky naše oblíbené, i když většinou z dělaného těsta, cácorka mi ráda pomáhá a hňácá se v tom. ale chápu to zjednodušení :)...dělám plno různých verzí na stejný způsob, dle toho co je za zeleninku doma a mléčné výrobky taky co lednice ukáže (kys. smetana, tvaroh, mléko, různé mixy..). Já si to zjednodušuji zas tím, že zeleninu na těsto dám a předtím nijak nevařím. Má nějaký důvod to restování? Mňam! Anička

    OdpovědětVymazat
  6. Tak já zkusila mix. Dovnitř cuketu, nahoru rajčata a nemá to chybu! :)

    OdpovědětVymazat