sobota 24. září 2016

...nejkrásnější taška (nejen) do porodnice

Může být jedině ta od Jany Grešákové.
Jani, moc děkuju!

Podělím se s Váma o obsah, který už tak pěkný není.
Ale někomu z Vás, kdo čekáte nebo budete čekat miminko
(mrk,mrk Markétko-ráda na setkání u řeky vzpomínám)
se můžou tyhle rady a nezbytnosti porodní hodit.


Co jsem zaopmněla vyfotit a budou po Vás chtít v první řadě je
těhotenská průkazka. Pak kartičku zdravotní pojišťovny, občanku.
Někde vyplněné papíry k porodu. Někde oddací list.
Někdo má sepsaný porodní plán.

Co na sebe...
Noční košile - nejlépe rozepínací-kojící. Někde Vám k porodu oblíknou andělíčka. Někde můžete mít svou vlastní. Nabídka kojících košil je u nás trochu horší, pokud nechcete stejně jako já obrázky sladkých kočiček, andělíčků a podobně je asi nejlepší volbou česká značka Jožánek. Mám od nich jednu košili už od Skřítkové a teď jsem dokupovala tři další. Mají jednobarevné, hezky střižené - vejde se do nich krásně bříško, ale sedí i "po slehnutí" a dají se nosit i bez těhotenského břuchu i bez kojení. První dny a vlastně celé šestinedělí se můžete hodně potit, proto doporučuju více kousků s sebou.
Župan a teplé ponožky - hodně maminek (včetně mě) Vám řekne, že měly na sále zimnici a byly rády, když byly ponožky při ruce a menžel mohl nasadit.
Kalhotky - doporučují se síťované z lékárny. Ale ty mi teda k srdci vůbec nepřirostly. Mám zabaleny dvoje (raději nefotit:), ale stejně si raději vezmu svoje.
Gumové pantofle

Další nezbytnosti s sebou...
Lahev s vodou - Já si objednala už dlouho vysněnou skleněnou Retap. Jenže jak mi pak došlo, k porodu by byla dost nepraktická. Nejlepší je lehká pet lahev s dětským pítkem. K lahvi s vodou je potřeba manžel, který vám ji bude podávat a přidržovat.
Gumička do vlasů
Olejíček na první dobu porodní - masážní olej Gaia od Nobilisu na uvolnění - šíje, kříže, dlaní
Růžovou vodu ve spreji pro osvěžení
Hroznový cukr na doplnění energie
Vincentku ve spreji do nosu a jelení lůj na rty 
A za mě ještě:
Růženec
Dobrá porodní asistentka
Manžel

Co na potom...
Ručníky (nejlépe hodně tmavé) - jeden menší na osvěžování se na sále hodí...Plus k tomu další větší. Na první sprchování mi jedna dobrá duše (mrk,mrk Miru) poradila kuchyňské papírové utěrky. Taky rada k nezaplacení.
Poporodní vložky - poprvé jsem měla Samu i Batist Flower. Za mě jednoznačně ty druhé. 
Kosmetická taštička s hygienou - kartáček na zuby, pasta,... dubová mycí emluze Herbalon  (která by měla být dobrá po porodu na rychlejší hojení ran), tělový těhotenský olejíček od Weledy.
Nafukovací kruh! pro pohodlnější sezení po porodu.
Pás na břuch - někdo doporučuje po porodu bříško stahnout, aby se děloha lépe zavinula, někdo naopak.
Sušené švestky, meruňky - podporují peristaltiku střev a meruňky v sobě mají navíc hodně železa, které se hodí po větší krevní ztrátě
Něco k zakousnutí a něco ke čtení

Co na podporu kojení...
Kojící čaj - od mojí oblíbené Weledy.
Konopné semínko - to nemám vyzkoušeno z prvního kojení, ale prý hodně pomáhá.
Homeopatika Ricinus communis 5 CH na podporu laktace - mít v zásobě v případě nouze.
Kojící podprsenku plus vkládací vložky do ní
Malý polštářek na nahřívaní s náplní z třešňových pecek - na bolavá prsa i bříško miminka.
Purelan! - 100procentní ovčí lanolin a hned od začátku mazat a mazat! Mně teda Bepanthen ani ostatní mastičky vůbec nepomáhaly, až Purelan mě zachránil. Proto ho doporučuju hned o začátku.
Pokud chcete kojit, nenechte si namluvit, že miminko můžete v klidu začít přikrmovat z lahve. 
Lahvička s dudlíkem může sání u miminka při kojení úplně zastavit - z lahvičky je to úplně jiný způsob než z prsu. Dokrmuje se jen přes injekční stříkačku a prst. Pokud budete mít hned
v začátku nějaké problémy s kojením, určitě doporučuju kontaktovat nějakou laktační poradkyni.

Co pro miminko...
Oblečení, látkové plínky, dečka, věci na cestu domů, ekoubrousky nebo nejlépe nastříhaný perlan a jen namáčet vodou, kosmetika - za mě vede jednoznačně Weleda (skřítkovou jsem mazala měsíčkovou mastičkou od Weledy, za celou plenkovou kariéru jsme spotřebovali v případě většího začervenání jen dva malé vzorečky od Sudocremu) a plenky (papírové na rozjezd - doporučuju obyčejné Babylove z DM, navoněné Pemprsky mi vadily jen při pohledu).

Nakonec mám zabaleno do dvou tašek. Jednu k porodu a druhou po.
Inspirovala jesm se u Radky na Kusanec.cz - jukněte tady a tady.

Tak, taška by byla. Ještě maminka, aby byla připravena:).
Doporučíte ještě něco?

19 komentářů:

  1. Martinko, taška je krásná. Přeji krásný porod, držím všechny palce, ať ti tlak nevyletí jako minule a může být všechno v pohodě.

    OdpovědětVymazat
  2. Nádherná taška. :-) Ten župan je boží! Já doporučuji ještě homeo Arnica montana 9ch po porodu, naprosto super na hojení. Nafukovací kruh jsem po druhém porodu vůbec nepotřebovala, dvě hodiny po porodu jsem seděla, jako bych ani nerodila.. podruhé je to všechno lepší a snazší, uvidíš! :-) Moc na Tebe myslím! A ten porodní plán si určitě napiš ;-)

    OdpovědětVymazat
  3. Jen ještě jsem neviděla toaleťák - raději jak k porodu (klistýr), tak i na pokoj... Lepší být připravena. Já si tašky rozdělovala trochu jinak, ale to už je detail :D K porodu jsem měla ještě spoustu věcí na které nakonec nedošlo - hudbu v mobilu, nahřívací polštářek, deku na bonding...
    Můžete se mrknout tu: http://kamenurazu.blogspot.cz/2016/04/taska-do-porodnice.html

    OdpovědětVymazat
  4. Taska uzasna. Nam jeset doporucovali po porodu moznost mazat jizvy dubovou kurou masti, tedy spise gel. Drzim pesti. M.

    OdpovědětVymazat
  5. Preji hodne sil i stesti! Za mne tedy tez Arnica montana neocenitelnou pomoci,okamzite po porodu lupat klidne po ctvrt hodine,sedela jsem po par hodinach i po hodinovem siti. Misto svestek mi homeopatka do porodnice prinesla teply domaci jablecny kompot,mimco po nem totiz narozdil od svestek neboli brisko, a do hodiny jsem sla:-) A dalsi zachranou pro me byla prirodni levandulova esence,kapala jsem ji na vlozku i mazala primo na ranu a doktori zirali,ze je rana tak krasna(krome toho nadherne voni a uklidnuje nervy maminky i miminka). Drzim palce! Jitka

    OdpovědětVymazat
  6. Dobrý večer, u mých 2 miminek se osvědčilo vypít odvar z ostropeřce, aby mimčo nemělo žloutenku. Nevím, jak se to vlastně připravuje, přinesla mi to příbuzná a nevím taky, jestli to bylo díky tomu, ale ani jedno z dětí žloutenku nemělo. A tak tomu věřím a doporučuji Vám to. Jinak jste skvělá, moc Vás obdivuju, za to, jak vše zvládáte a držím pěsti, aby druhý porod byl krásný :) Moc zdravím z ČB! Gabriela

    OdpovědětVymazat
  7. Ostropestřec je sice bylinka dobrá na ochranu jater, nicméně si myslím, že s novorozeneckou žloutenkou nemůže mít nic společného, už jen kvůli tomu, jak vzniká.

    OdpovědětVymazat
  8. to je rad...:) já přeju hodně štěstí na setkání s personálem a hodně sil! A abych druhý porod vymazal to špatné z prvního a Vy jste si mohli příchod dalšího člena rodiny prožít podle Vašich představ! Věřím, že vše bude dobré!! Posílám hodně sil a objetí na dálku!

    za mě ještě přibalit http://eshop.karelhadek.eu/intimiss-intimni-balzam můžu 100% doporučit! na hojení není NIC lepšího a dá se využít i pak...a krásně voní :)

    Držte se, myslím na Vás! :*

    OdpovědětVymazat
  9. Martinko, krásná taška! A ty věci do ní :-) Já s sebou měla ještě přebalovací podložku. Pro sebe. Ne pro miminko. Na cestu autem (plodová voda). V porodnici do postele se taky hodila ... Moc na Tebe myslím!!!

    OdpovědětVymazat
  10. Zaujaly me ty noční košile, normalne se vazne neda nic sehnat.takže super tip... jen trochu vaham s velikosti... máte Marti, hadam, tu S/M velikost...není nějak extra malá? Děkuji, J.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, od Jožánka mám vel. S/M a sedí mi dobře. Jen jsou trošku rozdíly ve střihu. Mám dvě podobného střihu s dlouhým a krátkým rukávem http://www.jozanek.cz/cz-kategorie_431016-0-kojici-nocni-kosile-a-pyzama-s-dlouhym-rukavem.html a http://www.jozanek.cz/cz-kategorie_431015-0-kojici-nocni-kosile-a-pyzama-s-kratkym-rukavem.html ty sedí úplně krásně na tělo, a pak jednu s 3/4 rukávem a ta je nahoře trošičku volnější http://www.jozanek.cz/cz-kategorie_445851-0-kojici-kosile-3-4-rukav.html - ale píšou to i v popisu zboží (je i z o trochu silnější látky).

      Vymazat
    2. Jinak mě trochu zaráží to jejich číslování - že S/M odpovídá vel. 36-42. Já mám běžně vel. 36(třeba v H&M). Nevím, jestli by mi s vel. 42 to S/M taky tak dobře sedělo...Snad jsem trochu pomohla:). Při nejhorším by určitě šlo zboží vrátit a vyměnit.

      Vymazat
  11. Ja som jedla kompoty slivkove a jablkove. K porodu dve flasky vody s cucakom. Inak odporucam si ofotit ak chces mat pamiatku tehotensky preukaz a vybrat si fotky sono inak ti ich nevratia. Plus si spolubyvajuca ofotila aj udaje zo zdrav karty o priebehu porodu. Abgar score atd. U nas sa traduje ze naj na podporu kojenia je Vinea;) teraz by som brala aj jemne led svetlo do zasuvky. Boli tam len neonky a ked som v noci chcela skontrolovat babo bolo to silne svetlo.

    OdpovědětVymazat
  12. Mrkám na tu krásu, Martinko!! Uteklo to, vid? Mas to vsechno krasne nachystane. 😊

    OdpovědětVymazat
  13. Martinko to je tak krásné, já bych už snad jenom kvůli tomu pohledu na tu vaši krásně připravenou porodní výbavu šla rodit znovu :D Přeji vám "poklidný" porod a hlavně zdraví pro vás i skřítečka :) a malé doporučení - u prvního dítka jsem měla velké potíže s poraněnými bradavkami, u druhého to taky začalo všelijak, ale zachránila mě rada porodní asistentky. Doporučila mi gelové náplasti na bradavky a zázrak, žádná poranění, neskutečna úleva, tak jsem si velice rychle kojení mohla užívat bez bolesti při přisátí toho drobečka :) tady odkaz http://www.kojenibezbolesti.cz/Multi-Mam-Compresses nejsou pravda nejlevnější, ale pro mě byly doslova k nezaplacení ;) Držte se statečně!!!!

    OdpovědětVymazat
  14. Přeju hodně sil do konce i do začátku:-). Souhlasím s tím, že kojení je něco, co ženu velmi ovlivní a zasáhne. Problémy se kupodivu dostavily až u druhého dítěte a to ještě po dvou měsících, kdy jsem kojila naprosto bez problémů. Sice kojím až doteď (dcerka už má rok), ale není to úplně bez problémů.
    Kamarádce, která rodila dvojčata, se osvědčilo si při otevírání a kontrakcích zpívat. Pustila si oblíbenou hudbu a zpívání ji velmi pomohlo:-).
    Také mám dobrou zkušenost s gelem z dubové kůry od Nobilisky. Velmi mi pomohl s hojením porodních poranění.
    A taška - ta je opravdu skvostná....
    +

    OdpovědětVymazat
  15. Děkuju moc Martinko, určitě se tebou budu inspirovat a rady ráda využiju:-). Přeju vám hodně štěstíčka a hlavně zdravíčka! Doufám, že se ještě potkáme. Markéta:-)

    OdpovědětVymazat
  16. Marti, tys me docela vystresla, ja mam zatim sbalene jen ty vaky a zkumavky na pupecnikovou krev pro Kubika a to mam termin tyden pred Tebou :) V Rakousku jsme v porodnici vse dostali, vcetne nocni kosile, rucniku, kalhotek, vlozek, lanolinu, masticek na rany atd. Tak to abych pohla! Taska krasna, jen nechapu, jak se Ti to tam vše vejde! Ja pojedu asi s gemmou :) Markéta od Kubíka

    OdpovědětVymazat