pátek 22. dubna 2011

Viseu, Coimbra, Aveiro

15. dubna 2011

V pátek ráno začíná náš portugalský čundr - ze severu, přes kraj světa až na úplný jih Portugalska.

Odjezd nám nevyšel tak, jak jsme plánovaly. Původně jsme měly vstávat ve čtyři ráno, ale nakonec jsme byly rády, že jsme stihly bus v osm. Přes celou Bragancu až na autobusový nádraží jsme doběhly do dvaceti minut, i když cesta jinak trvá asi čtyřicet. Evička běžela napřed koupit lístky a já jsem se indiánským během s pěti puchýři na noze plížila za ní. Naše první zastávka - Coimbra. Přestup ve Viseu, cena lístku 13 E.

Coimbra nás mile překvapila. Čekala jsem větší město, ale historické centrum jsme hravě obešly během několika hodin.

V Coimbře je nejstarší a nejznámější univerzita v Portugalsku (založena roku 1290), mnoho historických budov, kostelů, úzké uličky plné studentů (i zpívajících) a jeptišek. Vlakové nádraží je v centru, blízko řeky. Všude se dá lehce dojít pěšky. Coimbra mi zvláštně voněla, jako směs kadidla, zatuchlých starých domů, pánské vůně a vůně pomerančovníků :). Prošly jsme se na druhou stranu řeky, odkud jsme viděly skoro celou historickou část, s univerzitou i katedrálou. Dál jsme pokračovaly vlakem do Aveira - 4, 50 E. Před cestou jsme si daly oběd v pastelarii.


Univerzita
První vyučovací předměty byly církevní a civilní právo, medicína a literatura. Aby se poznalo, na jakou fakultu jednotliví studenti patří, začali si na talár připevňovat barevné stužky: červená - právo, žlutá - medicína, tmavomodrá - literatura. Za sedm set let existence univerzity studenti dodržují stále stejnou ceremonii - v květnu, na konci akademického roku se koná obřad pálení stužek, Queima das Fitas.

Žádné komentáře:

Okomentovat