pondělí 17. listopadu 2014

...

 Václavské náměstí, 28. října 1989
 Albertov, 17. listopad 1989
 Cesta do Evropy otevřená, Hatě, 11. 12. 1989



Včera jsem malému Skřítkovi vyprávěla, proč se slaví 17. listopad.
Že děti nemohly dřív kreslit co chtěly, ve škole se lhalo, lidé se zavírali do vězení, když říkali, co si mysleli, v obchodech nebylo k dostání plno věcí. Ovoce, ani toaletní papír..No, přibližte to šestiletému dítěti.
A proč je 17. listopad svátek svobody. Skřítek pozorně poslouchal, a pak řekl: 
"Tak já zítra upeču na oslavu dort." A mně došlo, že pro tyhle děti to už vždycky bude jen vzdálená historie. Že tohle datum prostě jen zařadí ke všem ostatním bitvám na Bílé hoře,  bitvě u Slavkova...

Mně samotné byly v době Sametové revoluce jen dva roky. 
I díky své rodině ale mohu říct, že vím, co doba "před" znamenala.
Každý rok nás naši brali do Prahy zapálit svíčku na Národní.
Každý rok nám listopadové události připomínali, už od malička.

Nechci, aby se vrátila zpátky doba, kdy nám sebrali pole, zvířata, dědu poslali do PTP.
 Nechci zpátky dobu, kdy bych se kvůli svému původu a kvůli tomu, že chodím do kostela nemusela dostat na vysokou školu. Nehci zpátky dobu, kdy bych byla sledována za to, co poslouchám, jakou hudbu poslouchám, jak se oblékám a s kým se scházím. Nechci zpátky dobu, kdy bych se musela ve škole učit "pravdy" o tom, kdo nás osvobodil a vrývat si do paměti "se sovětským svazem na věčné časy..."

Nechápu, že je tolik lidí, kterým se po tom stýská. Nebo kdo by si nejraději přál, aby se vše vrátilo.
Tomu bych moc přála, aby se do té doby opravdu vrátil. Nejlépe do kůže někoho z vyslýchaných kvůli režimu, někoho z vyhnaných z vlastních domů a statků. Do kůže někoho, kdo trpěl, protože toužil po svobodě.
Asi by se pak chtěl hodně rychle vrátit zpět.

"Návrat časů morálního rozkladu sonorního husákismu 
může chtít pouze nepřekovatelný komunista nebo mladý nepoučený anarchista."
Akad. arch. David Vávra

Díky Bohu za listopad. Díky Bohu za svobodu!
I když to občas vypadá tak, jak vypadá...
Jak říká moje babička "demokracie není pro blbce".
...

Kdyby nebyli Skřítci nemocní, tak jsme taky jeli do Prahy. Zapálit svíčku.
A poděkovat.
...

Fotografie jsou z publikací: Toto shromáždění nebylo povoleno, Listopad ´89.
A z Mladého světa z listopadu 1989.

 MOLT, Petr a Herbert SLAVÍK. Toto shromáždění nebylo povoleno. Praha: Mladá Fronta, 1991. ISBN 23-027-91.
 PITHART, Petr, Jan VÍT, Jaroslav VALENTA. Listopad ´89. Praha: Odeon, 1990. ISBN 401 22 857. 

14 komentářů:

  1. Milá Marti, od tak mladého člověka tolik slov pokory je úžasné.
    Že i přes Skřítkův věk se mu snažíš něco vysvětlit, opět úžasné.
    A Tví rodiče, zapalování svíčky...smekám.
    Dnes jsem na ČT2 poslouchala Kryla, a na úplném konci po poslední písničce, kdy dozpíval Spi, můj synáčku spi...dodal jednu jedinou větu:"Nenechte to už nikdy takhle dojít".
    Tvůj článek mi udělal radost.
    Hezký večer.
    Magda

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. http://www.youtube.com/watch?v=RMoRFHqru40

      Vymazat
  2. I nám zabavili pole, lesy. Zkonfiskovali zvířata. Zabavili zemědělské stroje. Velkostatkářská pověst rodiny se rozplynula jako pára nad hrncem. Na půlnoční mši se babička plížila, aby ji coby soudružku učitelku nikdo nezahlédl... Doba byla zlá. I když má ta dnešní také svoje nedostatky, alespoň se nebojím chodit do kostela a jsem ráda za vše, co máme. Pro současnou generaci je však toto rovno pravěku.

    OdpovědětVymazat
  3. Krásné! Souhlasím s každičkým slovem.

    OdpovědětVymazat
  4. Proč musel Mojžíš vláčet Izraelity taková léta po poušti, když to měli do zaslíbené země pár kroků rovně? Musely vymřít obě generace, které si pamatovaly otroctví a které kňouraly, že jim v Egyptě sice zabíjeli chlapečky a kdesi cosi, ale jídlo bylo každej den teplý a nikdo nemusel pořád žrát tu jednotvárnou manu z nebes :-D

    OdpovědětVymazat
  5. Jsem šťastná, že to vidíte, jak to vidíte. Je nás hodně a to je dobře. Je zajímavé, že ta "pražská lumpenkavárna" má takový akční rádius, že?

    OdpovědětVymazat
  6. Moc pěkný text. Taky chodím každý rok s dětmi zapálit svíčku a letos jsme s šestiletým přečetli Zeď od Petra Síse, je to tam pro děti celkem pěkně vysvětlené.

    OdpovědětVymazat
  7. Svoboda je velmi drahá věc, ale jen málo lidí ji správně chápe... Svoboda nejsou dějiny, není to minulost, vzpomínka, ale je to stále přítomnost.

    OdpovědětVymazat
  8. měli jsme dnes s sebou na Národní náhradní svíčky a zapálili jsme za všechny, kteří nemohli. Tedy i za vás... Co nechápu já, je, jak mají dnes někteří lidi zapotřebí všechno zpochybňovat, obracet naruby, převracet... Ale i to patří ke svobodě. Díky za ni.

    OdpovědětVymazat
  9. Martinko, krásně napsané!

    Mně bylo v té době pět a jediné, co si pamatuji, jak jsem seděla tátovi na krku a cinkali jsme klíči ... Jít na Národní třídu a uctít památku je pro mne moc důležité. I dnes jsem byla ... Tadeáš do kočáru, Emma za ruku. Cestou jsme si povídaly a o to víc to pro mne bylo dojemnější.

    Myslím na vás ... ať jsou děti brzy fit :)!

    OdpovědětVymazat
  10. Chodíme každý rok na Národní třídu. I keď našu osemročnú nič z dejin nezaujíma, naopak každý pokus o vysvetlenie ju otravuje a prudí, že chce domov. Už som myslela, že ju tam zamknem do provizorného väzenia a vyzdvihnem až po akcii. Pre mňa je to stále veľmi silná dejinná udalosť a spomienka...

    OdpovědětVymazat
  11. já myslím že to pro děti nebude minulost pravěká jako bitva na bílé hoře. protože to zažili rodiče!jsem ročník 89 a je to pro mě stejně silný. že táta musel na učňák, protože byl křesťan, přitom má hlavu profesorskou. že máma nesměla jako učitelka ve školce nic o sobě říkat, že když se jí narodila první dcera, dala ji jméno Noemi a všichni jí to vyčítali...to se dětí prostě dotkne úplně jinak!i když ta bitva na bílé hoře...že museli protestanté utéct do polska...aby se pak můj dědeček po letech vrátil...no jo.

    OdpovědětVymazat
  12. Souhlasím s každým Tvým slovem. Díky!

    OdpovědětVymazat
  13. Včera jsem svíčkovala na Národní, u koně i sv. Anny, dneska poránu jsem letěla zapálit svíčku k VH do jeho parku v Lt.....děsně to letí....i moje liščátka si vzpomněla......mám hodněmoc spojený listopad s Panem Prezidentem Havlem

    OdpovědětVymazat