pátek 12. ledna 2018

...modlitba za pravdu


Zdroj fotografie: http://www.capekkarel.cz/


Bože, který jsi stvořil národy a všem jsi vdechl touhu žít ve cti, zbav dnešní svět toho nejhoršího: lži. Lži, která podpírá a připravuje násilí a učí lidi nenávidět se navzájem. Lži, která otravuje národy a vykopává mezi nimi propasti, jež snad ani desítky let nevyrovnají. Bože, jak bude vypadat, jak se bude vyvíjet Evropa obluzená tolika nenávistnými lžemi! Jak bude možné soužití mezi lidmi a národy, je-li mezi ně vrženo tolik urážek, tolik opovržení a vzteků! Copak si snad někdo představuje, že tento stav ducha má a může trvat bez konce? Copak si věčně má soused ošklivět souseda a čekat jen na příležitost, aby mu zasadil mstivou a úkladnou ránu? I po válce si mohou národy podat ruce; mohou si sebe rytířsky vážit a navázat vztahy důvěry. Ale na bojišti lži nebude navěky důvěry ani cti; každá lež zajde, ale zůstane po ní nenávist a opovržení; tělo se zahojí dřív než duše. Bože, jak hrozně je zraňována duše tohoto národa, jak tohle se má jednou zahojit nebo odpustit! Copak se toho nezhrozí národové, jaký nenávistný, navěky zlý a nepřátelský svět se takto buduje? Nemá snad nikdy být mír nebo aspoň oddech v křečovitém smrtelném nenávidění?



Bože, vrať světu pravdu! Bude to víc než smlouva míru, bude to cennější než každé spojenectví. Nikdo, žádný národ, žádný stát si nebudiž jist, pokud mohou být lidské vztahy kdykoli korumpovány nástroji lži. Nebude jistoty, nebude smluv, nebude ničeho platného a bezpečného, pokud vědomí kteréhokoliv národa bude zkřivováno záměrnou lží. Za každou lží jde úklad a násilí; každá lež je útok na bezpečí světa. Nikdo nebude žít v míru ani za nejsilnější hradbou z oceli a betonu; okřídlená lež se vysměje všem vašim pevnostem. Zbavit svět lži je víc než odzbrojení.

Jaké to bylo divné jasnozření, když náš Masaryk vepsal do našeho státního znaku slova Pravda vítězí. Jako by tušil, že jednou lež podnikne generální útok na náš stát a národ, a už předem razil heslo pro toto utkání. S tím heslem můžeme jít do boje; ale jenom s tím heslem může jít celý svět do míru.

Neboť jenom bez lži se mohou lidé a národy dorozumět, ať mluví jazykem kterýmkoliv.

Bože, vrať světu pravdu!

(Karel Čapek, Lidové noviny 25. září 1938)

8 komentářů:

  1. Já se denně modlím, ať ty volby dopadnou dobře. Chci být hrdá na svého prezidenta a ne se stydět!!!! zdravím Alena P

    OdpovědětVymazat
  2. Diky za tuto modlitbu!Dnes jsem od rana takova nervozni,jako by me premahaly pochybnosti...
    Ale pamatuji si,jak vcera Pavel Fischer v posledni debate na konci rika:"NEBOJTE SE!

    OdpovědětVymazat
  3. Děkuji mockrát za tento příspěvek!
    Jana

    OdpovědětVymazat
  4. Děkuji za tuto modlitbu, kéž se rozum a slušnost a poctivost navrátí

    OdpovědětVymazat
  5. Děkuju a připojuju se k prosbě ♥

    OdpovědětVymazat
  6. Martinko 💙✌️ Dneska jsem te vyhlizela v Doksanech. 😊

    OdpovědětVymazat
  7. moc krásný, a jak je to pořád aktuální... až z toho srdce bolí. Děkuji za příspěvek.

    OdpovědětVymazat