čtvrtek 18. srpna 2016

...nejlepší zmrzlina na světě


Je od mojí babičky.
 ♥
Každý má svou oblíbenou...
A tohle je ta naše!
Dopřáváme si tu letní dobrotu každý den.
Kupované mi už vůbec nechutnají...

Vanilková
1 l plnotučného mléka - do něj 1 smetanu na šlehání
40 dkg cukru krystal
8 žloutků
1 vanilkový lusk - vyškrábat semínka a vařit i s luskem
Vaří se v páře, za stálého míchání, 5 -10 min. Pak odstavit, nechat vychladnout.
Rozlít do kelímků/dóziček a přibližně za 4 hod. znovu promíchat a dát zmrazit.

Ovocné 
(maliny, rybíz, citron)
1 l vody a 0,5 kg cukru nechat projít varem, pak vychladnout.
Propasírovat šťávu z malin/rybízu/citronu(7-8citronů), do ovoce přidat 1/2 kelímku smetany.
Smíchat dohromady, plnit dózičky a zamrazit.

4 komentáře:

  1. Skvělé, díky za recept na domácí zmrzlinu! :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Ja jsem asi trochu natvrtdla, jak to prosim "uvarim" v pare? Umim uvarit v pare knedliky, ktere dam na parak, ale rozehany vejce se smetanou? Jakoze kastrulek mam ve vetsim kastrolu nad varici vodou? Omlouvam se za hloupe dotazy, ale ten recept vypada tak bajecne, ze ho musim vyzkouset ;). Dekuju.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, přesně tak:). Větší kastrůlek s vodou a do toho menší - klidně postavit. Ten recept je ještě od maminky mojí babičky, která vařila hraběcí rodině Erenthálů (i tuhle vanilkovou!).

      Vymazat