středa 9. září 2015

...cuketový

 ...ze Svatojánu.
Vařím podle ní moc ráda.
Už jsem o ní psala tu.

Každým dnem vyjde dvojka.
Už se těším! Původně jsem chtěla počkat na Ježíška.
Ale nevím, jestli to vydržím.

Recept na cuketový koláč z prvního dílu:
500 g cukety
2 lžíce másla
sůl, pepř
500 g listového těsta
3 vejce 
200 ml smetany ke šlehání
100 ml bílého vína
150 g balkánu nebo fety

Cuketu oloupat, odstranit vnitřek, nastrouhat na hrubém struhadle.
 Na dvou lžících másla cuketu opečeme (asi 15 min.), osolíme, opepříme.
Listové těsto vyválíme, dáme do kulaté dortové formy (28 cm), necháme zvýšené okraje.
Vystřihneme kolo pečícího papíru, položíme na těsto, zatěžkáme fazolemi, aby se těsto nevzedmulo
a dáme na 15 min péct při 200 stupních. V misce rozšleháme tři vejce, kelímek smetany a víno. Vmícháme cuketu.
Sundáeme papír z fazolemi. Nalijeme cuketovou směs a posypeme rozdrobeným sýrem.
Ztlumíme teplotu v trobě na 160 stupňů a pečeme dozlatova asi 40 - 50 min, dokud náplň neztuhne.
Po částečném vychladnutí krájíme.

Nebo fotonávod přímo od Jany ze Svatojánu na jejím facebooku tady.

Je skvělý i studený.
Třeba se zbytkem toho bílého:).
FRANCOVÁ, Eva. Kuchařka ze Svatojánu. Vyd. 1. Praha: Motto, 2014, 355 s. ISBN 978-80-267-0205-4.

3 komentáře:

  1. Já jsem se rozhodla vydržet do Vánoc. Ale dopis Ježíškovi - bratrovi jsem už raději poslala :-).
    Hana M.

    OdpovědětVymazat
  2. tak já se už také nemohu doškat, kdy zaklepe pošták na dveře a donese mi kniku - už se na ni těším. Vařím podle ní ráda ajídla podle ní mi pomáhají bojovat s cukrovkou - super..

    OdpovědětVymazat
  3. Děkuju za recept, už se peče ;)

    OdpovědětVymazat