středa 7. února 2018

...Rudí prezidenti




Od 23. února na ČT2, vždy od 21 hodin, 
pětidílný cyklus o československých prezidentech.
Miloš Doležal spolupracoval s Romanem Vávrou na dvou dílech. 

Sám o pořadu řekl:
Pokus nahlédnout prezidentský úřad v rukou mocichtivých manipulátorů, nemocných paranoiků, alkoholických zbabělců, lhářů a zlovolných jedudědků. Škoda že to bude vysíláno až po volbách.


Rudí prezidenti
Od Gottwalda po Husáka

Většina z nich po prezidentském křesle toužila. A všichni bez výjimky byli nakonec zklamaní. V letech 1948-1989 se v nejvyšší státní funkci vystřídalo pět jmen. I když si moc v té době přisvojovala jediná strana, nebyla nejvyšší státní funkce ušetřena mocenských bojů a zákulisních intrik. Cyklus Rudí prezidenti odkrývá skryté pozadí výkonu prezidentské funkce v dobách, kdy se o jejím obsazení rozhodovalo v sekretariátech komunistické strany. Každý z pěti dílů je věnován jednomu z komunistických prezidentů Československa: Klementu Gottwaldovi, Antonínu Zápotockému, Antonínu Novotnému, Ludvíku Svobodovi a Gustavu Husákovi. Jejich osobní a politický příběh cyklus vypráví výhradně prostřednictvím archívních materiálů. Namísto historiků tak dostávají prostor dobové zvukové a obrazové záznamy. „Cílem režijní koncepce, jejímž autorem je Roman Vávra, bylo vyvolat co nejautentičtější pocit doby, o které jednotlivé díly cyklu vyprávějí," říká k pořadu dramaturg Petr Buchta. „Přestože se jednalo o nejvýznamnější muže státu, jejich moc byla fakticky napojena na sovětské impérium, které nejen skrz ně mělo určující slovo. Prakticky všichni ,rudí‘ prezidenti po získání funkce toužili, zároveň byli nakonec zklamáni a tváří v tvář své bezmoci skončili frustrovaní. Počínaje Klementem Gottwaldem, přebíjejícím panický strach ze Stalinových vrtochů alkoholem, až po Gustáva Husáka, který se stal nejvýraznějším ztělesněním mocného muže, jehož reálná moc byla naprostou iluzi," vysvětluje kreativní producentka Martina Šantavá. Cyklus je jedním z příspěvků České televize k „osmičkovým" výročím roku 2018.


Režie: Roman Vávra, Zdeněk Všelicha, Petra Všelichová 
scénář: Miloš Doležal, Jan Sedmidubský, Luděk Navara 
vedoucí výroby: Jana Kabátová 
výkonný producent: Roman Blaas 
dramaturg: Petr Buchta

6 komentářů:

  1. Děkuji moc za tip, televizi a televizní program nesleduji, tak jsem za to ráda. Hana

    OdpovědětVymazat
  2. Pro mě éra rudých prezidentů v 89.r.neskončila.Já doufala a věřila,že v 90.r se něco velkého stane.Zruší se KSč a potrestají se ti co zavinili 68.r.a co se stalo-nic.Pro mě to bylo to nejdůležitější,když převravrat,tak bez těch,které jsme tu nechtěli.

    OdpovědětVymazat
  3. Moc děkuju za upozornění, snad to budou vysílat i po internetu, protože nemáme televizi:-). Nedávno jsem slyšela názor, že dějiny se nikdy neopakují absolutně, ale situace, nálady a tendence společnosti se objevují stále znovu. Jen ten kontext je trochu jiný.

    OdpovědětVymazat