pátek 24. ledna 2014

...Cheesecake s pravou vanilkou


Cheesecake po Česku. Čili Lučinovo-tvarohový dort.
Už jich všude bylo dost, pravda. Ale tenhle je ten můj nej.
Tak trochu od Dity P., tak trochu ze starých Lidovek, tak trochu (ale opravdu jen trochu) podle mě.

400 g Lučiny
250 g tvarohu
180 g krupicového cukru 
2 vanilkové cukry
vanilkový lusk
6 vajec (4 celá plus 2 žloutky)
1 lžíce citronové šťávy
1 lžička citronové kůry
1/2 kelímku smetany ke šlehání
zakysaná smetana

korpus:
1 balení velkých Bebe sušenek
1 lžíce mleté skořice
60 g rozpuštěného másla

Předehřát troubu na 190 stupňů. Sušenky nadrtit, přimíchat skořici a máslo, aby se vše spojilo. Malou kulatou formu (23 cm) vyložit pečícím papírem, vymazat máslem a natlačit sušenkový zákald (umačkat dnem sklenice). Dát péct na 10 min.
Lučinu, tvaroh, cukry promíchat ručním šlehačem, až se vše spojí. Přidávat vejce a žloutky, citronovou šťávu, citronovu kůru, smetanu a nožem setřený vnitřek rozpůleného vanilkového lusku. Hotový krém nalít na upečený korpus a dát péct do trouby na 180 stupňů. 
Péct asi 30 - 45 min., aby náplň byla při krajích pevná a uprostřed se trochu chvěla.
Trochu vychladlý uvolnit nožem od stěn (jinak se trhá).
Dát do ledničky přes noc. Druhý den potřít zakysanou smetanou.
Já ještě lehce posypala třtinovým vanilkovým cukrem.

Zkusila jsem více variant, ale tenhle je pro mě ten nej. Jaký je ten Váš:)?

 Jo a to není všechno:). Taky jsem pekla čokoládový. Ale ten už tu byl. Recept tu.
Dát si na talířek od každého kousek a nabírat jednou čoko, pak cheesecake. To je dokonalost.

14 komentářů:

  1. Marti, hodně podobný upekla ségra na Lotčiny křtiny. Ten byl...! :)

    OdpovědětVymazat
  2. Miluji cheescake. ale i čokoládu, takže tahle kombinace je naprosto dokonalá !
    Musím vyzkoušet :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Marti, děláš ty taky i jiné věci než že pečeš takové lákavé dobrty???
    Asi bych se měla nad sebou zamyslet a jít taky něco upéct.
    U nás čokoládové "buchty" nejdou, ale cheescake zkusím.
    pa Věrka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě zkus! A nezůstaneš u jednoho:).

      Vymazat
  4. Vypadá skvěle :), děkuju za recept .)!

    OdpovědětVymazat
  5. Vypadá úžasně.... asi neodolám:-))
    Ajka

    OdpovědětVymazat
  6. Popravdě, ještě jsme nikdy do cheesecaku nedávala vejce ani lučinu. Ale vypadá tak lahodně, že ho musím zkusit!

    OdpovědětVymazat