pondělí 21. října 2013

...Sacra zajímavej


Život je sacra zajímavej.
Nová kniha od Marka Orko Váchy.
Tentokrát ne tak zcela od něj. Ale také od Karla Santoria, trapistického mnicha, 
který odpovídá na Orkovy otázky.
 Kniha je o životě, o autenticitě kontemplativních klášterů, o modlitbě, o duchovní odvaze. 
A o víře, jak jinak.

"...Po Karlových promluvách, či jak to říct, mi znovu zůstal vjem, že liturgické texty a stěny kostelů ožívají, že najednou obřady a žalmy dostávají smysl, že je v nich oheň, že za rouškou svatostánku hoří plamen. Že za skořápkou obřadů je nový svět, který stojí za to objevovat. Že jsem předtím jen znovu a znovu recitoval texty při liturgiích a breviářích, texty, které byly jen literami, ale že je v nich najednou život, že vidím za jejich hranice a že zpívají o příslibech dálek..."

"Je to kniha, po které jsem dlouho toužil, a jsem velmi rád, že jsem mohl být jakýmsi katalyzátorem jejího vzniku. Je to zemité, vtipné, plné radosti a je to návod pro vstup do mystiky, je to cestopis v nejkrásnějším smyslu toho slova."
Marek Orko Vácha

O M. Váchovi jsem tu na blogu psala už několikrát. Mám ho prostě ráda. Jako molekulární biolog, genetik a přednosta Ústavu etiky na III. lékařské fakultě UK v Praze umí nádherně mluvit o věcech obyčejných i neobyčejných. A jako kněz dokazuje, že věda a víra stojí při sobě.

V sobotu byl hostem v Hydeparku ČT. Určitě se podívejte tady
Já celý pořad poslouchala jedním velkým uchem a s obrovským nadšením. Myslím si, že se svými názory a životním postojem musí oslovit i spoustu nevěřících. A docela by mě zajímalo, jestli to tak opravdu je (nebo jestli jsem "zaujatá"). Budu ráda, pokud mi napíšete, jak to vidíte:).

Před časem taky u Marka Ebena. Tady Na plovárně.
Zatím jsem viděla jen kousek. Ale rozhovor těch dvou, to je koncert.

21 komentářů:

  1. Ahoj Martino, manžel tu knihu právě dočetl a taky mi z ní občas předčítal úryvky. Mohu ji také doporučit. Měj se hezky. Slávka

    OdpovědětVymazat
  2. Páni, musím běžet koupit. Ta mi v knihovničce nesmí chybět :)

    OdpovědětVymazat
  3. Mám pro něj taky slabost a myslím, že musí mít každý (rozhodně každá žena, je to přece jenom fešný chlap:-)) ). Třeba protože je taky skaut, taky miluje Podyjí (působí na faře v mém kraji), chytře a nenafoukaně mluví.... Povídání s Markem Ebenem pamatuju - balada pro uši.

    OdpovědětVymazat
  4. Tak jsem si s nadšením pořed HydePark (který mám mimochodem velmi ráda) a byla jsem z toho úplně zděšená, Marka O. Váchu samoz. znám a mám ráda, ale toho moderátora jsem tam zaznamenala poprvé a to teda byl děs. Asi měl pocit, že mluví s nějakým politikem, protože jinak nechápu, přoc zvolil takový způsob komunikace, přišlo mi, že s ním mluví s takovým despektem a nesmyslně útočí o neverbální komunikaci ani nemluvě. Přitom M. Vácha je takovej pokornej člověk, který nikomu nic nenutí, s nikým nemá potřebu se přít, tak to nechápu...ani jsem to zatím nedokoukala, jak mě ten moderátor iritoval. Každopádně děkuju moc za tip, já pamatuju M. Váchu ještě jako spitituála na Biskup. gymnáziu v Brně a připadá mi, že je pořád stejně skromnej a přitom to dotáhl, tam kam dotáhl. Jana
    P.S. Jdu se podívat spíš na tu plovárnu, tam je to jistota.........souznění pokory.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, máš pravdu - Plovárna - to je souznění pokory. V Hydeparku mají asi moderátoři dravost v popisu práce. Ale právě pro tu akčnost se mi Hydepark moc líbil...Ale kamarádi, kteří M. Váchu v Hydeparku viděli, byli taky zděšeni z přístupu moderátora. Takže určitě nejsi sama. Moc Ti děkuju za příspěvek! Měj se krásně. M.

      Vymazat
    2. Po pravdě řečeno ten moderátor byl strašný!:)

      Vymazat
    3. Já zase oceňuji, jak byl moderátor připravený a měl docela dobrý rozhled a přehled o jeho knihách a probírané problematice obecně. Přece byste nechtěly, aby před ním klečel, ne? :-)

      Jinak děkuji za tipy, o Váchovi na Plovárně jsem nevěděla. A chválím krásný blog :-).

      Iva

      Vymazat
  5. Na plovárně:
    http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/1093836883-na-plovarne/212522160100036/

    OdpovědětVymazat
  6. To mám radost, že se ta kniha líbí! Navrhli jsme jim podle ní pořad pro tv noe a oba do toho šli, rozhodně to stojí za to taky:) Bude jednou měsíčně v pondělí, živě, první díl zde: http://tvnoe.tbsystem.cz/asx/joz_a0001_p131007-high.asx

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za tento odkaz. Velká škoda, že TV Noe nemá přehlednější stránky a nedají se tam tak zajímavé pořady najít. Nebo mně to opravdu nejde:-(

      Vymazat
    2. Téda, to jsem taky netušila. A to v archivu TV Noe šmejdím docela často. Ale jak píše Kačka, buď nemá Noe přehledné stránky nebo taky neumím hledat :). Moc díky za odkaz!!!

      Vymazat
  7. Díky za tip, málem mi ten zajímavý rozhovor unikl.

    OdpovědětVymazat
  8. Hydepark jsem taky sledovala, těšila jsem se na rozhovor s Váchou celý den a stálo to za to! Určitě nejsi zaujatá :-) O nové knížce jsem nevěděla, už vím, co si budu přát od Ježíška :-)

    OdpovědětVymazat
  9. Ahoj Marťo, ráda sleduju Tvůj blog, líbí se mi Tvé fotky.

    Považuji se za katoličku, která se snaží vírou žít, ne jen o ní mluvit.
    Musím se příznat, že ale do fanclubu o. Váchy nepatřím. Přinejmenším se mi nelíbí už to, že se do tv pořadů neobléká jako kněz a za opravdové mínus považuji především to, že mluví byť velice hezky, ale tak, jako by se chtěl zavděčit všem. Např. v Hydeparku ani jednou nezmínil Pána Ježíše. - Proč? Aby ateisté pohoršeně nevypnuli své televizory?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Ulitko, abych řekla pravdu, tak jsem taky raději, když kněží chodí oblékaní tak, jak mají. (Sama mám ráda tradiční způsob Mše sloužené v latině. Nesouhlasím s některými názory "moderního katolicismu" apod. Ale to je vše na delší povídání.) A to, že nezmínil konkrétně ani jednou Pána Ježíše mě taky mrzelo. Co mě taky ještě zamrzelo, byla odpověď na otázku o zlu. Čekala jsem odpověď o jiném Zlu. Ale i přesto mám P. Váchu ráda.
      A Tobě děkuju za příspěvek! Hezké podzimní dny přeji!

      Vymazat
    2. Milá Marti,
      už jsem byla připravená, že bude můj názor odsouzený
      a místo toho taková hezká reakce od Tebe.

      Dnešní svět je až příliš liberální. Mrzí mě, když vidím, že to proniká i do Církve... když se kněží přestávají řídit liturgickými předpisy, oblékají se jak chtějí, slouží mši svatou jak chtějí (že si do ní přidávají nějaké "bonusy" apod.)...

      Jednou jsem kdesi na youtube zahlédla kousek záznamu zahraniční "mše", která vyznívala spíš jako schůzka fotbalových fanoušků (dokonce i výzdoba byla fotbalová)...

      Jsem mladá a nechci tu vyznívat jako zapšklá konzerva...
      Ale myslím si a věřím, že Řád má svůj velký důvod a má smysl jej dodržovat.

      Vymazat
  10. Zdraví fanynka P. Váchy, díky za tento příspěvek a všechny odkazy.

    OdpovědětVymazat
  11. Martino, děkuji za tento příspěvek.
    Přiznám se, že o Marku Váchovi jsem dnes slyšela poprvé. Shlédla jsem Plovárnu a bylo to velmi milé setkání dvou osobností. A mimoděk jsem si vzpomněla na knihu, kterou mám velmi ráda. Knihu od Margaret Cravenové - Slyšel jsem sovu zavolat své jméno. Je plná tiché pokory, citu a porozumnění. Jestli ji neznáte, vřele doporučuji.
    Lenka

    OdpovědětVymazat
  12. Tady je odpověď jedné nevěřící osoby. S panem doktorem Váchou jsem měla tu čest setkat se osobně, když jsem pomáhala organizovat přednášku pro místní hospicové hnutí. Trávila jsem s ním dokonce osamotě pár vzácných chvilek, když jsem jej vezla autem z nádraží a zpět. Příjemný, vzdělaný a nesmírně skromný, tak na mě působil, charismatický a nakonec excelentní přednáška při které se tajil dech.
    Díky, že jsem si připomněla tohle setkání a podívám se i na Plovárnu. Knihu seženu jistě u některé ze svých věřících kamarádek. I takhle mi Váš blog zpříjemní život.Díky. Martina

    OdpovědětVymazat
  13. Ač jsem o panu doktoru Váchovi slyšela mockrát a už i dávno, objevovat pro sebe ho začínám až teď. Přiznávám, že mě fascinuje propojení víry a přírodních věd, nejen u něj. "Život je sacra zajímavej" mám v knihovně zarezervován, moc se těším, i na Plovárnu. Myslím, že spousta lidí vyslovuje jméno Pána Ježíše, ale nic to vlastně neznamená, u něj mi to připadá víra skutečně žitá. Můj vztah s vírou a k víře není na stručné vyjádření na blogu, tak jen stručně, myslím, že má velký dar přimět spoustu lidí k hlubšímu duchovnímu žití. A díky za krásný text (nejen tenhle)! Helena

    OdpovědětVymazat
  14. Martinko, Orka miluju už dlouho:-)
    Díky!

    OdpovědětVymazat