pondělí 2. listopadu 2015

...české nebe



Dnes je Slavnost Všech svatých.
Znáte ty "naše", české?

 České nebe
od Aleny Ježkové.

"V dnešní době a možná zvláště v naší zemi byli svatí odsunuti do pozadí nejen současných celebrit, ale především do stínu našeho spoléhání se na sebe sama, naší pýchy. Světci v očích dnešního světa patří do minulosti, která prý není než předmětem zájmu odborníků a zdrojem muzeálních exponátů. Tak jako je ovšem minulost součástí našich dějin a není ničím, co by se nás netýkalo, tak také světci dál promlouvají k našim uším. Neslyšet je znamená ochuzovat se o hlas těch, kteří v těžkých chvílích obstáli, od nichž se můžeme učit a kteří pro nás mohou být oporou v tíživých chvílích našeho života, kdy bychom si chtěli zoufat, v situacích, kdy oni už přemohli zlo a jeho mámení.
...
 Modrá barva knihy upomíná na to, že je to kniha o živých, o životě, který vyrůstal z víry v život věčný darovaný Bohem. Svatí, jak jsem již říkal, patří do našeho života a to velmi dobře vystihla autorka knihy, která citlivě přistupuje ke každému svatému a přibližuje nám specifičnost a originalitu jejich svatosti. Neopomíjí ani tradici, která se dochovává věrným vyprávěním po generacích a nese v sobě pečeť úcty našich prapředků k těm, kteří nás vedou k původci života."

Z předemluvy kardinála Dominika Duky, arcibiskupa pražského

Ilustrace od Dory Čančíkové.
Autorem černobílých fotografií, stejně jako v Tichých srdcích, je Jiří Chalupa.

JEŽKOVÁ, Alena. České nebe. Vyd. 1. Praha: Práh, 2012, 97 s. ISBN 978-80-7252-362-7.

5 komentářů:

  1. Jeden parádní tip za druhým, to budou Vánoce! :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Jé, děkuju moc za tip. Minulý týden jsem usilovně něco podobného hledala a nenašla. K.

    OdpovědětVymazat
  3. Už strašně dlouho hledám nějakou ucelenou knížku o svatých, případně s modlitbami k přímluvcům a patronům a pořádně nemůžu nic moc najít...
    Tohle je rozhodně taky skvělý tip, díky :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Jé, ta vypadá krásně. Ráda čtu životopisy - nebo ještě raději legendy o svatých, mě na pověsti a dávnou historii užije :) Ježíškuuu...? :))

    OdpovědětVymazat
  5. Ta knizka vypada skvele... Tady najdu vzdycky skvele tipy :-)

    OdpovědětVymazat