čtvrtek 18. června 2015

...jahoda s vanilkou






Oblíbená kombinace zmrzlinová.
Ale u nás i jinak.

Jahodovo-vanilkový džem!

Jestli ho neznáte, rozhodně vyzkoušejte.
Recept je z první kuchařky od Dity P.
I když se okolo jejího televizního vaření vedlo spousta diskuzí,
tak podle ní vařím často a ráda. Ani jsem netušila, že vyšel druhý díl kuchařky.
Namlsala jsem se na ni u Janičky. A už mrkám na manžela, že se svátek blíží...
Jak ho ale znám, tak si ji budu muset stejně koupit sama:).
Ale už se těším.

1 kg jahod, zbavených stopek, rozpůlených a omytých
1 lžíce vody
1 vanilkový lusk
 1 kg krupicového cukru
 125 ml citronové šťávy

Do kastrolu nebo hluboké pánve dáme jahody a lžíci voyd.
Na středním ohni vaříme za občasného míchání 15-20 min, až se jahody částečně rozvaří.
Vanilkový lusk podélně rozřízneme ostrým nožem a špičkou nože vyškrábeme.

z obou půlek dřeň. Vanilkový lusk, dřeň, cukr i citronovou šťávu přidáme k jahodám a mícháme,
až se cukr rozpustí. Směs přivedeme k varu, stáhneme plamen, vaříme 15-20 min. a průběžně stahujeme z povrchu pěnu.

Vanilkový lusk vyndáme a džem nalijeme do sterilizovaných sklenic (na radu babičky nalívám přes trychtýř, nenadělá se okolo:), pokud uvízne v trychtýři větší kus jahody - pošťouchnu ho druhou stranou vařečky). Sklenice uzavřeme víčkem, otočíme dnem vzhůru a necháme je tak, dokud nevychladnou. Možno i zavařit, jistota, že déle vydrží.

Ale podle našich zkušeností dlouho nevydrží! Je luxusní:)!
Znáte nějaký lepší?

10 komentářů:

  1. Mňam, s vanilkou jsem ještě nedělala..není hodně sladká, s kg cukru?? Děkuji a krásné dny! Katka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ten cukr tam hodně působí jako konzervant, protože se do nich nepřídává žádný gelfix apod. Asi ho je tolik potřeba. Sladký je:), ale který džem není.
      Taky krásný dny přeju! :)

      Vymazat
    2. Já jsem dělala právě před pár dny třešňovou a je hodně sladká. Meruňková je taková pěkně ostrá, nakyslá. Ale stejně ji zkusím, těch pár skleniček se vždy dá spotřebovat :-)

      Vymazat
  2. už několikátý rok po sobě (oblíbenou) jahodovou marmošku nevařím, protože naše dvě malé kobylky všechny jahody spasou čerstvé. Uloupila jsem pár kousků do mrazáku na pozdější jahodové knedlíky. Nevadí, snad navaříme taktéž oblíbené meruňkovou, broskvovou, ostružinovou a hruškovou... mňam

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. My jich máme naštěstí dost. V mrazáku už máme dřeň. Dnes byly k obědu jahodové knedlíky. V ledničce je jahodovotvarohový dort od babičky. A ještě k tomu popíjíme jahodové koktejly. :)

      Vymazat
  3. Martinko,
    já už mám zavařeno, klasicky s gelfixem.
    Každý rok jezdím na samosběr jahod, letos dokonce dvakrát za s sebou ;-)
    U nás už sezona jahod pomalu končí a nastupuje sezóna třešní, právě jsem snědla ovocné knedlíky, rybízu na ten chodí už i Šimonek ;-)
    S vanilkou recept neznám, ukládám a zkusím příští rok !
    Krásné jahodobraní :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Tak já podle tohoto receptu dělala marmeládu loni a je luxusní. Teda sladká je strašně, ale zase se jí prostě nepoužije moc. Ta chuť za to stojí. A vydržela (ve sklepě) do jara bez zavařování. letos už mám uděláno též. Hezký den. Lucka

    OdpovědětVymazat
  5. Tento recept podle Dity P. je vynikající. Dělala jsem jej podle něj jahodový džem minulý rok a dodnes máme ještě pár skleniček. A zcela v pořádku. Lepší džem jsem snad v životě nejedla.:) Akorát děláme bez vanilky:).Měla bych se polepšit:)Na její druhou kuchařku mám také zálusk, ovšem si budu muset počkat, až si našetřím...Snad to nebude věky v naší situaci.
    Hezký den a děkuji:)

    OdpovědětVymazat
  6. taky varim dzem bez chemie, no 1kg cukru na 1kg jahod je opravdu nejak moc... ;) Letos jsem delala z 5kg jahod a necelho kg trstinoveho cukru a je sladka dostatecne. Stejne dlouho i vydrzi, bez zavarovani - ale teda varila jsem 2hodiny v 3hrncich, aby se pekne zredukovala ;-)

    Lucka

    OdpovědětVymazat