Jablečný. S tvarohem. Pro mě dokonalá kombinace.
Tenhle je od Hanky Michopulu. Recept tady.
Drobenka:
300g polohrubé mouky
150g másla
150g cukru (koláč na fotce jsem upekla z hnědého)
1 balíček vanilkového cukru
A dále:
700-800g jablek
150g másla
125g cukru krystalu
1 balíček vanilkového cukru
500g tvarohu (odkapaného, tj. v alobalu)
jemně nastrouhaná kůra z 1 biocitrónu
2 vejce
1 balíček vanilkového pudinku
Příprava
1. Studené máslo nakrájejte na plátky nebo kostky a smíchejte v misce s ostatními surovinami na drobenku. Prodělávejte ji buďto prsty, anebo klidně v robotu, jen pozor máslo musí být opravdu spíše tuhé.
2. Větší kulatou formu na koláč nebo menší plech (cca 24 x 32cm) vymažte zlehka máslem a pak vyložte pečicím papírem – dobře k formě přilne. Dvě třetiny drobenky vysypte na dno a upěchujte do rovnoměrné vrstvy – dobrým pomocníkem je nějaká menší láhev nebo váleček. Zbytek drobenky dejte zatím stranou.
3. Jablka oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte na plátky nebo menší kousky. Na tvarohovou náplň nejprve utřete v robotu změklé máslo s cukrem (vanilkovým i krystalovým), poté přidejte tvaroh, citrónovou kůru, vejce i pudink.
4. Nyní na drobenkové dno koláče rozložte vrstvu jablek, na ní potom navršte připravený tvaroh, upravte případně stěrkou a na závěr zasypte po celé ploše zbytkem drobenky.
5. Pečte v troubě vyhřáté na 200º C po dobu 40 až 45 minut. Nejlépe chutná vlažný
Doufám, že znovu vydá kuchařku Zpátky domů. Tu bych moc chtěla...
A o ty z farmářského trhu si napíšu Ježíškovi. Letos budu mít samá kulinářská přání.
Ještě taky toužím po kuchařkách z edice Apetit. (Ježíšku - mrk, mrk :).
Ještě taky toužím po kuchařkách z edice Apetit. (Ježíšku - mrk, mrk :).
Slíbila jsem kontakt na kraječkové podnosy. Jsou od keramičky Lenky Hložkové.
Odkaz na její blog je tady.
Odkaz na její blog je tady.
Ty Vaše koláčo-dorty vypadají všechny tak náramně dobře...
OdpovědětVymazatMoc ráda už nějakou dobu sleduji váš blog, oslovujeme mě svou jednoduchostí a prostotou (myšleno velmi pozitivně!), milými příspěvky, přináší inspiraci k zamyšlení i k nějaké tvorbě. Díky!
OdpovědětVymazatA tak se musím už ozvat -protože tenhle koláčo-dort ( u nás také v dortové formě) udělal velkou parádu a oblizovali jsme se až za ušima :)...
Anička
Aničko, to je moc milé! Díky!
Vymazat