čtvrtek 15. srpna 2013

...bramborové na cestu. A už jste to slyšeli?

Že Dita P. bude mít v České televizi svůj vlastní pořad? 
Poprvé jsem se dočetla tuhle novinu u Soni Malinové. A jo!! Je to pravda! Pořad se připravuje. 
Ještě teda nevím, kdy se bude vysílat. Ale bude. Více tady.

"Nemyslete si, že jsem bůhvíjaká kuchařka. Nejsem. Normálně to ke mně přišlo. A strašně mě to baví. Vaření, pečení, kuchařky, řeči o vaření a pak to jídlo!"

 To jsou její slova. Dity Pecháčkové.
 A je kuchařka a je! Pro mě ta nej. Díky ní umím tu nejlepší bramboračku. Začala jsem zavařovat. Dělat džemy. A zamilovala jsem se dortů. Protože, jak říká Dita:

"Náš letopočet začal Kristem. Můj život dortem. 
Dort je můj princ na bílém koni, má alfa, můj počátek..." 

Dříve se u nás dort pekl jen na svátky a narozeniny. Teď dortuju skoro každý týden. Asi by se lépe hodily fotky dortu.
Ale zrovna tu mám ty bramborové. Dort bude zase příště.

Tady je recept na bramborové muffiny:
100g slaniny 
550 g brambor
225 g hladké mouky
3 lžičky kypřícího prášku do pečiva
120 g tvrdého nastrouhaného sýra
nasekaná pažitka a petrželka
2 vejce
80 ml olivového oleje
100 ml mléka
sůl, pepř

Opéct slaninu dohněda. Oloupat brambory, nastrouhat je nahrubo a vymačkat z nich tekutinu. Do proseté mouky smíchané s kypř. práškem přidat slaninu, brambory, 3/4 sýra, pažitku, petrželku a nakonec vejce ušlehaná s olejem a mlékem. Osolit, opepřit a dobře promíchat.
Předehřát troubu na 180 stupňů. Těsto rozdělit do formiček na muffiny, posypat zbylým sýrem a péct 35 min.
Já ještě přidávám sušenou cibulku nebo česnek.

7 komentářů:

  1. Jeee, ty udělám zítra k večeři, vypadají božsky! Miluju jídla z brambor.

    OdpovědětVymazat
  2. Jsou boží, už je mám za sebou ale chutnaly bohužel jen mě.
    Kuchařku mám doma taky a máš pravdu je skvělá, na pořad se taky moc těším.
    měj se pěkně a pozdravuj skřítky Věrka

    OdpovědětVymazat
  3. vypadají krásně, ale u mně je většinou to kuchařské nadšení o moc větší než umění a pak to zle dopadá
    tož ale v sobotu jedeme na slovensko, to by se aj na cestu hodily že?? :-)

    OdpovědětVymazat
  4. O to víc se těším na září!!! Miluju svoje kuchařky...

    OdpovědětVymazat
  5. Jeeee tak to se těším, až se začne vysílat! Ditu P. mám moc ráda x)

    OdpovědětVymazat
  6. Mňaaam! Vypadají luxusně! Vyzkouším bezlepkovou verzi, snad to klapne. Díky za inspiraci. P.

    OdpovědětVymazat
  7. Tak dneska sme je meli k obedu. Sem tam teda vrzla majoranku, protoze cibuli ani cesnek nemusime, takze byli trosku jako bramborakovitejsi verze. A pro nasi smecku to teda chce priste dvojitou davku. Moc diky za typ.

    OdpovědětVymazat